Vrouwelijke ondernemers zijn seksisme beu: ‘Werk jij echt fulltime, nu je een kindje hebt?’

De Nederlandse ondernemer Eline Leijten is de vrouwonvriendelijke behandeling door investeerders beu. Bij het zoeken naar financiering voor haar start-up Plugify, een digitaal platform om livemuziek voor evenementen te boeken, krijgt ze regelmatig seksistische opmerkingen.

Ze deed een oproep naar vrouwelijke ondernemers om hun geanonimiseerde ervaringen te delen in een openbaar Google-document. Dat telt ondertussen al tientallen verhalen, die gaan van ‘Ik zal je even uitleggen wat durfkapitaal is’ tot ‘We moeten natuurlijk wel gebruik maken van jouw mooie gezichtje’. Een investeerder aaide tijdens een gesprek over iemands benen. Iemand anders kreeg een arm over haar heen of werd ‘schat’ genoemd. “The things we say to her in Dutch, you don’t wanna hear”, hoorde iemand een investeerder tegen buitenlandse collega’s zeggen. De Nederlandse krant Financieel Dagbladverifieerde de uitspraken en ze bleken allemaal waargebeurd.

Read more

Our videos