‘Dat vrouwen geen rol spelen in de digirevolutie is zorgelijk’

Op topvrouwen.nl plaatsen wij maandelijks interviews met topbestuurders over genderdiversity. Vaak zijn het mannen die aan het woord komen: het zijn immers voornamelijk topmannen die verantwoordelijk zijn voor benoemingen. Zij hebben daarmee de sleutel tot meer genderdiversity in handen. Wij zijn echter minstens zo benieuwd naar de vrouwen uit onze groeiende database, vandaar dat we jullie – het vrouwelijk kapitaal dat een bijdrage van onschatbare waarde levert aan de BV Nederland – hier in de spotlights zetten.

 

Mirella Visser is CEOvan het Centre for Inclusive Leadership en combineert die taak met vele nevenfuncties. Ze promoot vrouwelijk leiderschap in alles wat ze doet, maar waarschuwt ook voor afbrokkeling van de positie van vrouwen: “Er is een perfect storm op komst.”

Wie vrouwelijk leiderschap wil promoten, heeft zonder twijfel een vrouwelijke leider die hij of zij bewondert. Mirella Visser hoeft geen seconde over haar ‘favoriet’ na te denken: dat is Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland en scheidend partijleider van de CDU.  Het zijn Merkels kalmte, vastberadenheid en toegankelijkheid die Visser voor haar innemen. “Wir schaffen das – die uitspraak over de vluchtelingenproblematiek heeft haar heel wat kritiek opgeleverd, alsof ze zonder meer de deur wagenwijd opzette voor iedereen die graag naar Europa wilde.” Bedenk eens wat er gebeurd zou zijn als ze “Wir schaffen das nicht” had gezegd, vraagt Visser retorisch. “Dat zou tot een burgeroorlog hebben geleid. Merkel is een verbindende leider, met oog voor alle Europese belangen. De manier waarop zij politiek bedrijft, is op geen enkele manier ego-gedreven. Daarmee onderscheidt zij zich van veel mannen op vergelijkbare posities.”

Merkel is bovendien een krachtig rolmodel in een wereld waarin te weinig vrouwelijke rolmodellen figureren. “Ik bedien met mijn Centre for Inclusive Leadership vooral internationale klanten. Van Duitse cliënten met kinderen in de basisschoolleeftijd hoor ik dat op schoolpleinen meisjes jongens plagerig toeroepen: ‘Jij kunt geen bondskanselier worden, want jij bent geen meisje.’” Die generatie is namelijk opgegroeid met alleen maar een vrouwelijke bondskanselier.

READ MORE

Our videos