zij-verhaal: Federica Mogherini

Deze maand werd een historische deal gesloten met Iran. De jarenlange sancties tegen het land worden opgeheven. Aan het hoofd van de onderhandelingen: Federica Mogherini, de nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie. Jong, vrouw én topdiplomate. Of hoe Europa de buitenwereld toch kan tonen dat het 2016 is.

Federica Mogherini is nog maar een dik jaar aan de slag in wat één van de moeilijkste jobs ter wereld moet zijn: ze volgde Catherine Ashton op als Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Het gezicht van Europa dus. Deze maand mocht ze naast de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken het einde van de sancties tegen dat land aankondigen. Een sterk beeld. Dankzij Mogherini gaat Europa deze legislatuur toch niet helemaal door het leven als ‘old gentlemen’s club’. Juncker moest in 2014 hemel en aarde bewegen om meer vrouwen in zijn Commissie te krijgen.

Bij Mogherini’s aanstelling rezen nochtans heel wat twijfels: ze zou te weinig ervaring hebben en te nauwe banden met Rusland. Maar Mogherini liet het niet aan haar hart komen. Ze werkte door, rustig en enthousiast, zeker van haar stuk.

Our videos