Mannelijke managers met een dochter voeren een beter diversiteitsbeleid – klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.

Van wie komt die claim?

Als je je baas voor het uitkiezen hebt, kies er dan een met een dochter. Er zou zoiets bestaan als een ‘dochtereffect’: mannelijke managers met dochters investeren meer in maatschappelijk verantwoord ondernemen, zetten meer vrouwen op hoge posities en laten de salarissen van vrouwen in het bedrijf stijgen. Althans, dat schrijft gedragswetenschapper Ben Tiggelaar op Twitter en in zijn nieuwe columnbundel Waarom je beter een baas met een dochter kunt hebben.

Klopt het?

Wanneer we contact opnemen met Tiggelaar, laat hij meteen weten dat er wat mitsen en maren kleven aan het dochtereffect, maar hij stelt dat veel onderzoek het idee ondersteunt. Hij verwijst naar zijn NRC-column, waarin hij een grote studie van managementonderzoeker Henrik Cronqvist bespreekt. Cronqvist vergeleek bij vijfhonderd Amerikaanse topbedrijven de scores voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) en concludeert dat bestuursvoorzitters met een dochter het op dat vlak beter doen.

READ MORE

Our videos