Ouderschapsverlof opnemen in halve dagen, binnenkort kan het

De meerderheidspartijen hebben in de Kamercommissie Sociale Zaken een akkoord bereikt over een flexibelere opname van het ouderschapsverlof. Ook over een aantal andere lang geblokkeerde wetsvoorstellen is er overeenstemming.

andaag kan je je ouderschapsverlof voltijds, halftijds of één dag per week opnemen. In de toekomst komt er een vierde regeling waarbij je een halve dag per week of een volledige dag per twee weken kan opnemen. Dat laat ouders toe om hun werk en gezin beter te combineren.

Bovendien wordt het mogelijk om halftijds ouderschapsverlof op te nemen door de ene week helemaal niet te werken en de volgende week voltijds. Dat komt tegemoet aan de nood van bijvoorbeeld gescheiden ouders die om de week de zorg voor de kinderen opnemen.

“Ouders kunnen nu kiezen om enkel woensdagmiddag vrij te nemen, of om hun ouderschapsverlof beter af te stemmen op de werkelijkheid als er sprake is van co-ouderschap”, zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. “Dit is dus echt op maat van gezinnen.”

Read More

Our videos