Het emancipatieproces is pas geslaagd als meisjes clitorissen op de muren tekenen

Het is een jaar geleden dat de hashtag #MeToo viraal ging. Miljoenen mensen deelden hun verhaal rond seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en hooggeplaatste figuren vielen van hun voetstuk. Vandaag praten we erover met seksuoloog Wim Slabbinck. Voor welke culturele shift heeft #MeToo gezorgd en wat staat er nog te gebeuren?

Is intussen alles al gezegd over #MeToo?
“Er is al veel geschreven over gevallen van grensoverschrijdend gedrag, zoals het verhaal van Harvey Weinstein, het verhaal van een Jan Fabre of Bart de Pauw. Het is belangrijk om deze verhalen te brengen, zodat alle slachtoffers zich daarover kunnen uitspreken en de daders hun gedrag in vraag gaan stellen. Maar het moet nu verder gaan dan het bespreken van de brandjes; wie doet wat verkeerd en wie heeft wat uitgestoken? Als je dieper naar het probleem kijkt, zie je dat daders het product zijn van maatschappelijke en sociale codes. Daar moet aan gewerkt worden. Nu is het tijd om het over de oorzaken te hebben, én over oplossingen. ”

Welke vragen moeten we nu stellen?
“We moeten kijken naar de oorzaken van zulk gedrag. Daarvoor moeten we onze cultuur en de hardnekkige concepten in onze maatschappij in vraag durven stellen. Deze subtiele methodes waarin jongens en meisjes gesocialiseerd worden, blijven voortbestaan en zorgen ervoor dat gedragspatronen en machtsverhoudingen in stand blijven.”

Read more

Our videos