4 tips : wat te doen bij seksuele intimidatie

Iemand valt iemand anders lastig. Aanrakingen. Vervelend nafluiten. Bedreigingen. Jij ziet het gebeuren. En je weet niet direct wat te doen. Het goede nieuws is: je bent niet alleen. Dat blijkt uit onze peiling waarbij we 600 jongeren vroegen naar hun mening over seksuele intimidatie op festivals. Velen weten niet hoe ze moeten reageren of zijn bang om zelf last te krijgen. Wij zetten enkele tips op een rijtje om wel in actie te komen en er samen voor iedereen een fijne festivalzomer van te maken.

Twijfelaar? Je bent niet alleen

40% van de getuigen van seksuele intimidatie op festivals reageert niet en gaat weg. Schokkend? Eigenlijk niet. Heb je het ook wel eens meegemaakt dat je ziet dat iemand hulp kan gebruiken maar dat jij en de mensen om je heen perplex staan toe te kijken? Of dat je je afvraagt waarom niemand er iets van zegt wanneer een persoon wordt lastiggevallen in de bus? Vast wel. Er is zelfs een naam voor dit fenomeen: het omstandereffect.

HOE MEER MENSEN HET ZIEN GEBEUREN, HOE MINDER KANS OP HULP

Het omstander- of groepseffect laat goed zien dat mensen kuddedieren zijn die elkaars gedrag zowel bewust als onbewust kopiëren. Want als niemand uit zo’n groep ingrijpt, dan is de kans heel erg groot dat jij – het individu – dat ook niet doet.  Je kan denken dat ingrijpen niet nodig is omdat je de rest niet ziet ingrijpen. Je kunt bang zijn om zelf in de problemen te komen, of ‘betrokken’ te worden in iets waar je geen zin in of tijd voor hebt. Of het is je niet duidelijk of het om ongewenst grensoverschrijdend gedrag gaat.

Het groepseffect kan sterk zijn, daarom willen wij met #safestival een andere groep creëren. Een groep die helpt, waar ook jij deel van kan uitmaken en die een einde maakt aan een klimaat waar seksuele intimidatie en geweld op festivals hand in hand gaan. Wees niet bang om die eerste stap te zetten wanneer dat nodig is. Want wanneer iemand losbreekt van de groep en wel actie onderneemt, volgen de anderen snel. Je weet maar nooit hoe waardevol jouw hulp op dat moment kan zijn.

GA HULP HALEN

Ben je niet helemaal zeker of voel je jezelf niet veilig wanneer je ziet dat iemand wordt lastiggevallen? Blijf niet bij de pakken zitten. Vraag advies of hulp aan jouw vrienden, meld wat je gezien hebt aan security op het festivalterrein of bel een noodnummer.

Read More

Our videos