KOUD GEPAKT – WARM AANBEVOLEN

‘Of ik een feminist was?’ De vraag viel mij koud op mijn dak. Ze werd gesteld door Isabella Lenarduzzi aan het einde van een dertig minuten durend interview waarin ze mij op de rooster had gelegd naar aanleiding van mijn nominatie voor de Wo.men@work award. Die prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een bedrijfsleider die zich op een impactvolle manier inzet voor gendergelijkheid in de bedrijfswereld. Wat moest ik in hemelsnaam hierop antwoorden?Feministen, dat zijn toch die assertieve vrouwen die met het mes tussen de tanden de mannelijke dominantie in onze westerse wereld willen vervangen door vrouwelijke dominantie? ‘Feminist…? Ik denk het niet,’antwoordde ik aarzelend. Isabella keek mij vrolijk aan. Ze had er duidelijk plezier in dat haar vraag mij van mijn stuk had gebracht. ‘Volgens mij ben je een feminist,’ antwoordde ze en vervolgde dan wat mysterieus: ‘zoek vanavond maar eens op internet wat de term juist inhoudt.’

Die avond dook ik dus het internet in op zoek naar wat meer duiding. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik, net als zovelen, het slachtoffer was van één van de oudste marketingtrucs in de wereld: het creëren van een vijandbeeld. Door een detail uit te vergroten en neer te zetten als de waarheid was de mannelijke elite er enkele decennia geleden in geslaagd  haar positie veilig te stellen. En dat beeld van agressieve mannenhaatsters overheerst tot vandaag nog steeds de perceptie die bij brede lagen van de maatschappij, mannen én vrouwen, over feminisme leeft.  Ten onrechte, zo bleek, want alles wat ik las, alles wat ik ontdekte over de doelstellingen van het feminisme sloot zo wonderwel aan bij mijn eigen visie dat ik tot mijn eigen verbazing alleen maar kon concluderen dat Isabella gelijk had: ik ben een feminist!

Read more

Our videos