14 tips voor slimmer time- en selfmanagement voor ondernemers

De Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO) in Europa zijn goed voor maar liefst 80 percent van de tewerkstelling. In België worden 60% van de banen gecreëerd door KMO’s. Ondernemers zijn dus een belangrijke en onmisbare schakel in onze economie. Reden te meer om ook de ondernemer zelf eens te ‘pamperen’.

Professional organizer en coach SARA VAN WESENBEECK – zelf ook ondernemer en Europees Ambassadeur voor het Vrouwelijk Ondernemerschap – werkt dagelijks met bedrijven en gezinnen rond het efficiënter organiseren van leven en werk. Ze verzamelde 14 TIPS VOOR SLIMMER TIME- EN SELFMANAGEMENT VOOR ONDERNEMERS.

Beter timemanagement levert meer op voor de ondernemer, komt zijn (of haar) efficiëntie en productiviteit ten goede, zet belangrijke zaken op de eerste plaats, verlaagt de kosten én… vergroot zijn omzet. Hoog tijd dus om er werk van te maken!

In 14 stappen naar slimmer time- en selfmanagement:

TIP 1. Zorg voor een overzichtelijke en ordelijke werkplek.

Het lijkt een dooddoener, maar een ordelijke werkplek laat je efficiënter en sneller werken. Dat betekent niet dat je elke dag een leeg en ‘spic en span’ bureau moet hebben. Houd eenvoudigweg alles wat je vaak gebruikt binnen handbereik en zorg dat je snel kunt (terug)vinden wat je regelmatig nodig hebt.

TIP 2. Werk niet met een gebrekkige administratie.

Met een overzichtelijke, eenvoudige en transparante administratie (en mailbox) win je heel wat tijd én geld. Gedaan met het nutteloos zoeken naar documenten die ‘verdwenen’ zijn!

TIP 3.  Plan en maak een to do-lijst.

Plan je dagelijkse taken en doelen goed en effectief. Trek op het eind van je werkdag even tijd uit om een to do-lijst voor de dag erop te maken. Zo kun je gerichter werken, de lijst geeft je overzicht en stelt je in staat om je prioriteiten bepalen. Efficiënter en sneller werken is je winst!

TIP 4. Stel prioriteiten.

Als ondernemer komt er dagelijks veel op je af. Je hebt al snel het gevoel dat je tijd tekort komt en de grip op je werk verliest. Door prioriteiten te stellen (je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk realiseren) en je belangrijkste werk eerst te doen, zul je minder makkelijk in de verleiding komen om je tijd te besteden aan minder productieve zaken. Zo haal je meer rendement uit je ondernemerschap.

Sara Van Wesenbeeck
Professional organizer en coach, EU Female Entrepreneurship Ambassador
plusorganizing.be

Our videos