Mineke Schipper: “Zeg #hetoo in plaats van #metoo, dan bedoel je: hij heeft het ook gedaan”

Zelfs in de 21e eeuw hebben mannen nog steeds meer macht dan vrouwen. Mineke Schipper (79), emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden, vroeg zich af hoe dat verschil in aanzien tussen mannen en vrouwen ontstaan is en schreef er een boek over: “Heuvels van het paradijs. Een geschiedenis van macht en onmacht.”

Volgens Schipper is het verschil terug te brengen tot de lichaamsdelen die man en vrouw van elkaar onderscheiden (de geslachtsdelen) en tot “een heel onrechtvaardig gegeven in de schepping”. “Dat vrouwen niet alleen meisjes, hun eigen soort, baren, maar ook jongens. En dat mannen helemaal niks baren. En daar zit een schrikbarende ongelijkheid in”, vertelt ze in “De ochtend” op Radio 1. “Het gevolg is geweest dat je op allerlei manieren in de samenlevingen wereldwijd een zoeken ziet naar een nieuw evenwicht tussen mannen en vrouwen om te compenseren voor dit schrikbarende onrecht.”

READ MORE

Our videos