De ondernemende vrouwen van morgen: ‘Er is een gebrek aan rolmodellen

Met tientallen, honderden, zelfs duizenden zijn ze, de vrouwen die de stap naar het ondernemerschap hebben gezet. Maar hoewel ze de helft van de actieve bevolking uitmaken, vertegenwoordigen vrouwen slechts een derde van de zelfstandigen. Dit fenomeen is niet typisch Belgisch, maar wordt in de hele Europese Unie geconstateerd. Tijd om even stil te staan bij dit maatschappelijk verschijnsel.

“Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt,” zo schreef Simone de Beauvoir, volgens wie het verschil tussen de seksen niet meer is dan een sociale constructie die aan jonge meisjes wordt opgelegd. Dit feministische icoon wilde aan de positie van de vrouw – huishouden, huwelijk en moederschap – ontsnappen. De realiteit van vroeger… maar ook van vandaag. ‘8000 jaren patriarchaat verdwijnen niet zomaar met één simpele goocheltruc,’ verklaart Isabella Lenarduzzi, de oprichtster van JUMP, die ijvert voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen op het werk. ‘Hoewel we vooruitgang hebben gemaakt, presteren vrouwen nog steeds driekwart van de onbetaalde werkuren (huishoudelijke taken en familiale verplichtingen). Ze zijn slachtoffer van het syndroom van de mentale belasting en voelen zich verantwoordelijk voor het geluk en succes van hun naasten. Daarom zijn ze minder geneigd om een bedrijf met personeel op te starten. Wanneer ze al ondernemen, doen ze dit meestal als zelfstandige en veel minder vaak als bedrijfsleidster.’

Read more

Our videos