WAT IS HET BESTE LAND VOOR WERKENDE VROUWEN?

Waar hebben vrouwen de meeste kansen om gelijk behandeld te worden op de arbeidsmarkt en in de job? België staat net in de top-10. Maw: stop met klagen, alles prima in ons land? Helaas…

The Economist stelde een ‘glass-ceiling index’, gebaseerd op data over hoger onderwijs, arbeidsmarktparticipatie, loon, kosten voor kinderopvang, rechten bij zwangerschap/geboorte, deelname toegangsexamen voor business school en representatie in senior jobs. De score van elk van de 28 onderzochte landen is het gewogen gemiddelde van de prestaties van dat land op deze negen indicatoren.

16-02-16 The Economist glass ceiling index
Bron: The Economist. Interactieve grafiek

Dit jaar komt Finland eruit als beste land. Het springt over Zweden en duwt Noorwegen van de eerste plaats. Het haalde de hoogste score op aandeel vrouwen in hoger onderwijs, arbeidsmarktparticipatie en aandeel vrouwen die een ingangsexamen doen voor een business school (GMAT). Finland trok ook het betaald zwangerschapsverlof op met meer dan twee weken. In Noorwegen zijn vrouwen dan weer meer vertegenwoordigd aan de top van bedrijven (cfr. 40% quota sinds 2008 loont), maar hun aandeel in senior jobs nam af.

Slechtste landen voor werkende vrouwen zijn Turkije (laagste arbeidsmarktparticipatie), Zuid-Korea (grootste loonkloof) en Japan (laagste aandeel vrouwen in de politiek). Maar op het vlak van betaald zwangerschapsverlof doen deze landen het toch beter dan toplanden Denemarken en Noorwegen en dan Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.

Verrassend misschien: Zwitserland scoort een stuk onder het OESO-gemiddelde en bengelt bij de slechtste presteerders, vooral in hoger onderwijs en omwille van de dure opvangkosten voor kinderen.

Het OESO-gemiddelde toont betere resultaten voor het aandeel vrouwen in het hoger onderwijs, in de boards, in het parlement en op de arbeidsmarkt. Maar de loonkloof werd groter, minder vrouwen vonden de weg naar een senior management functie en het gemiddelde zwangerschapsverlof duurde minder lang. Nog werk aan de winkel dus.

En België?

Beter dan het OESO-gemiddelde, maar nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering. We leven in 2016! Oordeel zelf:

16-02-16 The Economist grafiek België 2
Bron: The Economist

READ MORE

Our videos