8 (online marketing) tips voor startende ondernemers

Naar aanleiding van de blogkermis over online marketing voor ondernemers leek het mij leuk om wat ideeën op een rij te zetten voor de starters onder ons. Ik ben er zelf ook een, al heb ik wel al behoorlijk wat ervaring en de afgelopen 10 jaar in allerlei vormen kleine ondernemingen gestart en gerund. Ik heb de laatste anderhalf jaar met Eduhub veel geleerd en bevestigd gekregen over hoe je als startende ondernemer je marketing kunt vormgeven. Mijn 8 tips gaan over zuinigheid, leerprocessen, groei, leidinggeven, samenwerken, relatiemanagement, investeren, en vooral over je gezonde verstand gebruiken…

1. Alles eerst zelf doen
Dit is voor mij de nummer 1 regel: doe alles wat je moet doen eerst zelf, en besteed het daarna pas uit. Je hoeft niet overal een goeroe in te worden (juist niet!), maar je moet wel echt weten hoe iets werkt voordat je er geld in gaat steken. Als je niet precies weet hoe (online) PR werkt, of hoe je hoger komt in Google, of hoe affiliate marketing nou zit, waag het dan niet om dat direct uit te besteden. Dan kost het je gegarandeerd teveel geld, omdat je niet weet waar je het aan uitgeeft.

2. Voor alles snel externe kennis halen
Paradoxaal met “alles eerst zelf doen”. Maar: in je eentje leer je gewoon niet snel genoeg. Haal dus vanaf moment 1 externe kennis in huis. En probeer niet maandenlang “aan te klooien” om iets onder de knie te krijgen. Hiervoor mensen inhuren is echter weer te duur, dus haal dit uit je netwerk. Help een ander met iets wat jij kan, dan zal hij jou helpen in zijn specialiteit.

Betrek zulke adviseursvrienden op een zo open mogelijke manier bij je organisatie door ze alles te vertellen (ook over inkomsten, uitgaven, zakelijke beslommeringen, etc.) wat er gebeurt: dan zullen ze zich betrokken voelen en vanuit die betrokkenheid advies geven. Als de tijd rijp is om ergens een extern bureau of freelancer voor in te huren, kun je je adviseursvrienden de second opinion laten geven om te zorgen dat je geen miskopen doet.

Our videos