Meer vrouwen in ICT? Maak er een schoolvak van!

Tot ik in de ICT-wereld belandde, had ik nog nooit stilgestaan bij de mogelijkheid dat je als zowat enige vrouw je mannetje moest staan in een door mannen gedomineerde wereld. Hoe je ook denkt over werken met het andere geslacht, het blijft een onnatuurlijke situatie, te vergelijken met de jongens- en meisjesscholen van weleer. Daar zijn we ook overheen geraakt, dus lukt dit ook in de ICT-sector. Al wordt het geen eenvoudige opdracht: zelfs Salesforce, dat heel expliciet streeft naar een faire vertegenwoordiging – in elke strategische meeting moet bijvoorbeeld minstens 30% van elk geslacht aanwezig zijn om de genomen beslissingen te kunnen doorvoeren -, heeft nog een lange weg te gaan om een volledig evenwicht te bereiken.

Hoe krijgen we dan wel meer vrouwen geïnspireerd en geïnteresseerd om in de ICT-sector te werken? Op korte termijn zie ik hier vooral een rol weggelegd voor de vrouwen die er al aanwezig zijn: dat hun succesverhalen duidelijk maken dat het best aangenaam toeven is in deze sector. Daarom zijn we niet alleen blij met acties zoals Data News’ verkiezing van ‘the ICT Woman of the Year’ maar ook met de diverse organisaties waar vrouwelijke ICT-topmanagers mee aan de kar trekken: Jump, Digital Leadership Institute of Wise (Women in ICT Sharing Experiences), om er maar enkele te nemen.

Tegelijk moeten we ook afrekenen met het cliché “ICT = coderen + programmeren”. In de ICT-sector heb je natuurlijk zulke erg specifieke functies, die minder tot de verbeelding van de gemiddelde vrouw spreken, maar het merendeel van de jobs bestaat uit algemene functies in afdelingen zoals consultancy, (product) marketing en administratie maar ook functies zoals pre-sales en sales. In zulke functies zijn vrouwen niet alleen geïnteresseerd, ze zijn er ook uitermate welkom, al was het maar om een mogelijke ‘unconscious bias’ weg te werken in menig ICT-bedrijf.

Read More

Our videos