Artikel: Burn-out? Of is het bore-out?

Een bore-out slaat even hard toe als een burn-out. Toch is het nog meer een taboe. Ontdek hier het verschil tussen beide, de risicofactoren en wat je eraan kan doen.

Bore-out: even schadelijk als burn-out. De burn-out is niet meer weg te branden uit de media. Eén op vijf Vlaamse werknemers zou risico lopen op een burn-out. De eerste preventiecampagnes zijn een feit.
Over bore-out wordt minder gesproken. Onterecht: een bore-out is even schadelijk voor je gezondheid en werkplezier. Waar ligt het verschil en hoe pak je een bore-out aan?

Wat is een bore-out?
Veel mensen vervelen zich wel eens op het werk. Maar soms gaat het verder. Verveel je je zo – zelfs al heb je veel (eentonig of te weinig uitdagend) werk – dat je moe en doodongelukkig wordt, dat je niets meer gedaan krijgt? Dan kamp je misschien met een bore-out.

Enkele symptomen:
·         Irritatie: je kan weinig verdragen.
·         Je slaapt slecht en bent oververmoeid.
·         Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in.
·         Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.
·         Je bent wanhopig op zoek naar een uitdaging.

Het is goed mogelijk dat jijzelf en/of je omgeving dit niet doorheeft. Vaak verstoppen we ons achter het druk-druk imago. Veel mensen schamen er zich – onterecht – voor dat ze zich vervelen.

Relatie en verschil met burn-out
Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone. Je hebt geen uitdaging en wordt niet (genoeg) geprikkeld om je grenzen te verleggen. Je zelfontwikkeling valt stil en je haalt niet langer voldoening uit je werk.
Mensen met een burn-out zijn te lang doorgegaan in hun effortzone: ze hebben hun grenzen te lang verlegd. Ze zijn overprikkeld en raken opgebrand.

Wie loopt meer risico?
Mensen die veel prikkels nodig hebben, lopen meer risico op een burn- of bore-out. Wie zich sterk laat leiden door wat anderen verwachten of door angst, krijgt vaker een bore-out. Reorganisaties, langetermijndoelstellingen en eentonig werk zijn versterkende factoren.

Hoe bestrijd je een bore-out of burn-out?
Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Soms helpt een aanpassing van je takenpakket, soms is een nieuwe functie en/ofwerkomgeving noodzakelijk. Ga op zoek naar dingen die je graag doet, die je energie geven. Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Kies voor een job die je prikkelt, je stimuleert, je uitdaagt en je enthousiast maakt!

Eva getuigt
“Ik heb in de afgelopen jaren heel wat bijgeleerd over mezelf en doe vandaag nog elke dag met evenveel plezier de job die ik na mijn burn-out vond. Best spannend, want nog steeds loert het ‘gevaar’ van mezelf ergens net iets té enthousiast voor in te zetten achter de hoek. Ik heb nog wat watertjes doorzwommen na de gesprekken die ik met je heb gehad, maar ik heb waardevolle lessen van opgestoken. Dankzij jouw coaching heb ik ook weer een kant van mezelf herontdekt die ik tot op de dag van vandaag blijf koesteren en voeden.
Ik lees de afgelopen weken meer en meer artikels over burn-out, hoge loonkosten, hoge eisen van werkgevers en de spijtige gevolgen van dien – en wilde je daarom via deze weg nogmaals bedanken voor het stukje hoop & geloof dat je me hebt teruggeven: hoop en geloof in mezelf en hoop & geloof dat het écht wel kan, een leven in balans”.

Geraak je er zelf niet uit?
In ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ gaan we samen met jou op zoek naar je talenten, je waarden, wat jij graag wil ontwikkelen, beroepen die passen bij je persoonlijkheid. Je maakt je carrièrepaspoort op en krijgt zicht op wat je energie geeft en kost.
Je kan dit programma individueel of in groep (22/2) volgen. Je leest er hier meer over.

Twijfel je nog?
Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Dit duurt een uur en gaat door in het Antwerpse. Je vertelt je verhaal, je vraag en kijken welk van onze programma’s het meest geschikt is voor je. Dit gesprek kost €60 incl BTW voor particulieren, excl BTW voor zelfstandigen.

Our videos